example image

Wat is netcongestie? 

Netcongestie is eigenlijk filevorming in het elektriciteitsnet. Er wordt meer stroom gevraagd of teruggeleverd dan het net aankan. Door de snelle elektrificatie van Nederland komt dit steeds vaker voor. PV-daken en windturbines zorgen voor grote pieken in het aanbod, terwijl het traditionele net hier niet op berekend is. Voor vastgoed heeft dit grote gevolgen: nieuwe projecten krijgen soms een te lage stroomaansluiting of in het ergste geval zelfs helemaal geen aansluiting.

Het probleem wordt vooral zichtbaar bij nieuwe aansluitingen of uitbreidingen van bestaande aansluitingen. Wil je weten of er in jouw regio netcongestie speelt? Bekijk de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland.

Onze oplossingen voor netcongestie

Veel projecten lopen vast omdat gebouwen zonder voldoende stroom niet verhuurd of verkocht worden. Wij pakken deze uitdaging proactief aan met verschillende oplossingen:

Gesprek met netbeheerder

We benaderen netbeheerders en energieleveranciers vroeg in het proces. Zo weten we snel of er vermogen beschikbaar is of dat een project op de wachtlijst komt. Soms is het probleem op korte termijn op te lossen. In andere gevallen zijn er netaanpassingen nodig die enkele jaren kunnen duren.

Energie-efficiëntie en optimalisatie

We hebben ruime ervaring met energiezuinige installatieconcepten. Door slimme energiebeheersystemen en schakelschema's te implementeren, minimaliseren we de stroomvraag en ontlasten we het net.

Tijdelijke oplossingen

Tot er weer voldoende vermogen beschikbaar is, kunnen we verschillende tijdelijke oplossingen inzetten:

  • Hybride opwekking
  • PV-dak
  • Accupack (eventueel gecombineerd met PV-dak)

Project Hello World

In Hoofddorp ontwikkelden we voor Rapid Logistics een toekomstgericht distributiecentrum. Met 36.000 m² DC-ruimte, 2.500 m² mezzanine en 3.800 m² kantoor is Hello World een vooruitstrevend project in de Amsterdamse regio.

Bij dit project speelde netcongestie een belangrijke rol. Duurzaamheid stond voorop: het complete pand is ontworpen volgens de cradle-to-cradle filosofie. Het project heeft een BREEAM-certificering en we gebruikten uitsluitend niet-giftige materialen. Het pand is gasloos en energie-positief dankzij zonnepanelen. Om de netcongestie aan te pakken, implementeerden we een gasturbine, Zonnepanelen en batterijen en een smart grid.

Onze aanpak bij netcongestie

We werken samen met ervaren adviseurs en installateurs bij het ontwikkelen en implementeren van innovatieve oplossingen. Hun diepgaande kennis van energie-infrastructuur en regelgeving zorgt voor gedegen begeleiding - van eerste plan tot eindresultaat. Zo vinden we voor elk project een passende oplossing.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw nieuwbouw- of herontwikkelingsproject? We denken graag met je mee, bel ons op +31 88 186 6 182.

"Van proactief netbeheer tot slimme energiesystemen: we maken elk project mogelijk, ook bij netcongestie."