VolkerWessels Logistics Development en Delta Development starten met de bouw van het duurzame, nieuwe onderkomen van Rollema.

22-04-2024

Overige berichten
Den Hoorn, Midden-Delfland, 22 april 2024 – Met het slaan van de eerste paal hebben groepsdirecteur Fred Weijgertse van de divisie Technische Logistiek van Rollema en wethouder Fred Voskamp van de gemeente Midden-Delfland het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe onderkomen van Rollema; onderdeel van Logicall, in de Harnaschpolder. In het komende jaar zal ABC Harnaschpolder, een ontwikkelcombinatie van Delta Development en VolkerWessels Logistics Development, deze hoogwaardige logistieke bedrijfs- en kantoorruimtes van 15.040 m² ontwikkelen. Het gebouw wordt gebouwd aan de Hoog-Harnasch 1. 

Het duurzame project, naar ontwerp van OPL Architecten, krijgt een karakteristiek uiterlijk met verschillende bouwhoogtes waarbij rustige kleuren in de gevel zorgen voor een harmonieuze en geleidelijke overgang tussen de verschillende gebouwfuncties. Op de hoek van de Gantel en Hoog-Harnasch komen de kantoorruimtes, met aan de voorzijde de bedrijfstuin met weelderige beplanting. Een en ander is zo gesitueerd dat het uitzicht voor de omwonenden aantrekkelijk is en minimaal zicht biedt op het truckcourt. Tevens komt langs de Gantel een groene overgangszone met een fraaie pergola.

Delta Development en VolkerWessels Logistics Development realiseren het pand vanuit diverse duurzame ambities, waarbij de bouw in handen is van Systabo, tevens een VolkerWessels onderneming. Bij het ontwerp en de bouw is speciale aandacht besteed aan CO2-vermindering, zowel door het minimaliseren van CO2 in de gebruikte bouwmaterialen, als door het implementeren van maatregelen om operationele CO2-uitstoot te verminderen. Een duurzame gebouwinstallatie, met elektrische ventilatorconvectoren en luchtwaterwarmtepompen, zorgt voor verwarming en koeling. Het witte dak met de zonnepanelen gaat, net als de groene beplanting, hittestress tegen. 

Het BREEAM gecertificeerde gebouw is all-electric. Het dak zal door Rollema worden voorzien van een PV-installatie voor de opwekking van schone energie. Daardoor zal het gebouw gedurende haar levensduur versneld het CO2-negatief worden. Ook wordt de circulaire Cradle-to-Cradle-filosofie omarmt: binnen wordt er gezorgd voor overvloedig daglicht, een gezond binnenklimaat en er wordt gebruik gemaakt van niet-toxische, makkelijk te recyclen bouwmaterialen. Het ontwerp is gebaseerd op Design for Disassembly, waarbij gebruikte producten, onderdelen en materialen eenvoudig uit het project kunnen worden teruggewonnen om te worden hergebruikt.

Het gebouw is BREEAM gecertificeerd.
Overige berichten
23-09-2022
15-10-2020