example image

ESG

ESG staat voor de criteria waarmee we de duurzaamheid en sociale impact van een investering beoordelen: Environmental (Milieu), Social (Sociaal) en Governance (Bestuur). Deze criteria helpen investeerders en bedrijven om betere beslissingen te nemen, verder kijkend dan alleen financieel rendement. Sinds de European Green Deal speelt ESG een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven. Deze Green Deal omvat de plannen om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken en economische groei te stimuleren. Om dit te bereiken heeft de Europese Unie ESG-wetgeving ingesteld, waaronder SFDR, EU Taxonomy en CSRD. Deze wetgeving geldt ook voor vastgoed.

SFDR

De SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) verplicht bedrijven transparant te zijn over duurzaamheidsrisico's en -factoren in hun investeringsbeslissingen. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het voor beleggers eenvoudiger om duurzame investeringen te herkennen.

EU Taxonomy 

De EU taxonomie werkt als een classificatiesysteem dat bepaalt welke economische activiteiten van een bedrijf als duurzaam gelden. Het doel? Het stimuleren van groene investeringen door helder te definiëren wat we als milieuvriendelijk beschouwen.

CSRD

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een EU-richtlijn voor het delen van niet-financiële bedrijfsinformatie. Zo krijgen investeerders beter inzicht in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven.

De wetgeving en regels van ESG zorgen ervoor dat vrijwel alle economische activiteiten binnen de EU duurzamer uitgevoerd moeten worden. Dit stelt ook hogere eisen aan vastgoed, waar de eindgebruikers van onze projecten mee te maken krijgen.

VolkerWessels Logistics Development & ESG

Om zeker te weten dat onze projecten voldoen aan alle duurzaamheidseisen, werken onze teams volgens een vaste aanpak. We screenen elk project tijdens de ontwikkelfase om te bepalen of het voldoet aan de minimale eisen van de EU Taxonomy. Zo voldoen we aan de duurzaamheidseisen van de SFDR. Concreet betekent dit dat onze gebouwen 10% beter presteren dan de huidige BENG-2-normen voor bijna energieneutrale gebouwen. We bouwen al onze projecten luchtdicht en monitoren het energieverbruik van verschillende gebouwinstallaties. Ook voeren we altijd een Physical Climate Risk Assessment uit om te voldoen aan het Do No Significant Harm criterium uit de EU Taxonomy.

BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method) is wereldwijd dé methode om duurzaamheid in de gebouwde omgeving te beoordelen. Het werkt als meetlat voor de duurzaamheidsprestaties van een gebouw en sluit nauw aan bij de ESG-regeling. Voor beleggers in logistiek vastgoed is deze BREEAM-score dan ook belangrijk. We voeren al onze projecten minimaal uit op 'very good'-BREEAM niveau, met als doel een 'excellent'-score. Een belangrijk onderdeel hiervan is ons PV-systeem - zonnepanelen op het dak. We passen dit toe bij vrijwel elk project, zodat al onze gebouwen beschikken over duurzame energie.

Materialenpaspoort 

Door materialen in kaart te brengen die we gebruiken bij het realiseren van een gebouw, maken we hergebruik en recycling in de toekomst mogelijk. Dit zorgt voor waardebehoud op lange termijn én een beter ontwerp- en bouwproces met minder materiaalverspilling.

We koppelen onze materialenpaspoorten aan het digitale BIM-model. Zo weten we vroeg in het proces welke materialen we gaan gebruiken in onze projecten.

Onze duurzaamheidsdoelstellingen 

We ontwikkelen uitsluitend projecten die voldoen aan de doelstellingen van het Parijsakkoord. Zo kunnen we garanderen dat onze projecten Paris Proof zijn. Met een CRREM-berekening brengen we de carbon stranded date in kaart. We richten ons nu al op de toekomstige EU-regelgeving, zoals de Energy Performance of Buildings Directive IV (EPBD IV) die in 2027 ingaat. Met onze scherpe focus en vooruitstrevende aanpak maken we elk project future proof!

"We maken duurzaamheid meetbaar en concreet, zodat elk project klaar is voor de uitdagingen van morgen."